Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta utilizatorilor. Continuand, sunteti de acord cu termenii si conditiile Dosha.ro. OK

Despre Ayurveda

Ayurveda este cel mai vechi sistem de medicină din lume.

Termenul sanscrit "Ayurveda", provine din cuvântul ayur - viață și veda - știință sau cunoaștere, însemnând ” Știința Vieții”.

Potrivit credintelor Ayurveda, fiecare fiinta este unica, fiecare persoana are un model distinct de energie, o combinatie specifica a caracteristicilor fizice, mentale si emotionale. Specialistii in Ayurveda cred ca exista trei tipuri de energie de baza, asa numitele doshas, prezente in orice persoana.

Ce este Dosha?

Conform Ayurveda, totul este compus din cinci elemente: aer, apă, foc, pământ și spațiu. Aceste elemente se combină pentru a forma cele trei dosha - vata, kapha și pitta, sau tipuri metabolice.

Vata – Pitta - Kapha sunt prezente în fiecare celulă, ţesut şi organ din corpul uman, echilibrul lor determinând starea de sănătate, iar dezechilibrul lor duce la apariția stării de boală. Acest echilibru este un fenomen dinamic, influențat în permanență de diverși factori cum ar fi alimentația, activitatea fizică, etc.

Prezența celor trei Dosha este permanentă, însă aportul fiecăruia variază în funcție de profilul Doshic moștenit de la părinți (numit prakruti) dar şi în funcţie de factorii de mediu ("vikruti"). Ayurveda concepe sănătatea ca o stare în care „ vikruti” este identică cu „ prakruti”, iar tratamentele Ayurvedice vizează restabilirea profilului Doshic înnăscut („prakruti")

Vata. Energia care controleaza functiile corpului asociate cu miscarea, inclusiv circulatia sangelui, respiratia, clipitul si bataile inimii. Cand energia vata este echilibrata exista creativitate si vitalitate. Daca se gaseste in dezechilibru vata produce teama si anxietate. Zone ale corpului vata sunt intestinul gros, pelvis, oasele, pielea, urechile și coapsele. Persoanele cu vata dosha principala sunt considerate a fi rapide in gândire, subțiri și sunt predispuse la anxietate, piele uscata si constipatie.

Pitta. Energia care controleaza sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbtia, nutritia si temperatura. In echilibru, pitta favorizeaza angajamentul si inteligenta. In dezechilibru, pitta cauzeaza ulcere si iritare psihica. Zone ale corpului Pitta sunt in intestinul subtire, stomacul, glandele sudoripare, pielea, sângele și ochii. Persoanele avand pitta ca dosha lor principala au o personalitate de foc, tenul gras și sunt predispuse la boli de inima, ulcere gastrice, inflamație, arsuri la stomac si artrita.

Kapha. Energia care controleaza cresterea in corp. Furnizeaza apa tuturor partilor corpului, hraneste pielea si mentine functionarea sistemului imunitar. In echilibru, kapha este expresia iubirii si uitarii. Cand se afla in dezechilibru, kapha duce la insecuritare si invidie. Zone ale corpului Kapha sunt în piept, plamani, si lichidul cefalorahidian. Persoanele cu kapha dosha principala sunt considerate a fi calme, au un cadru solid și sunt predispuse la diabet zaharat, obezitate, congestia sinusurilor și probleme ale vezicii biliare.

Ayurveda pune accentul pe restabilirea echilibrului în organism prin dieta, stil de viata, exercitii fizice și curățarea corpului și pe starea de sanatate a mintii, corpului si spiritului.